Viličar, ki nam močno olajša zahtevno delo

Viličar lahko označimo kot transportni stroj, ki se najpogosteje uporablja za razkladanje, nakladanje in prevoz določenega tovora. Za vsak viličar je posebej predpisano, koliko tovora lahko naložimo nanj. Najbolj ga lahko izkoristimo takrat, ko dvigujemo bremena in jih prevažamo na kratki razdalji.
Ločimo veliko vrst viličarjev, med katerimi najdemo lažje in manjše, ki so opremljeni z mehaničnim upravljanjem koles, ter težje, ki imajo prav poseben servo volan. Glede na vrsto pogona pa ločimo viličarje na električni pogon, na akumulatorski pogon, viličarje z motorji z notranjim izgorevanjem in avtomatične viličarje, ki jih lahko imenujemo kar robote.

Ročni viličar

Ročni viličar na akumulator

Ena od bolj priljubljenih oblik viličarja je tudi ročni viličar, ki deluje na akumulator. Zanj je značilno, da ima lasten pogon za vožnjo in dvig. Voznik pa mora pri tem hoditi pred njim. Voznik ima upravljalne gumbe na kontrolni ročici, ki mora biti izdelana tako, da se postavi v vertikalni oziroma horizontalni položaj, če jo voznik izpusti iz rok. To je pomembno predvsem iz varnostnega vidika. V takem primeru so prekinjene prav vse komande. Na ta način skorajda ne more priti do nezaželene nesreče. Ob izpustu ročice pa se komande postavijo v nevtralen položaj. Tako se vključi zavora za vožnjo.

Ročni viličar te vrste ima tudi omejeno hitrost. Ta nikakor ne sme presegati 6 km/h. Taka vrsta viličarjev ne vsebuje posebne varnostne strehe, to pa zato, ker so dvižne višine majhne. Voznik je med delom kar dosti odmaknjen od bremena in tako ne more pasti nanj. Najbolj pomembno pa je tudi, da ima ročni viličar varnostno rešetko med komandno ročico in dvižnim mehanizmom.

Načela pri delu z viličarjem

Vsak voznik viličarja se mora pri svojem delu držati določenih pravil oziroma načel. Med njimi so pravilo o uporabi viličarja v zaprtem prostoru, uporaba viličarja v eksplozijskem nevarnem postopku, uporaba viličarja po transportnih poteh, ki morajo biti pravilno urejene, paziti mora na križanja na raznih transportnih poteh.

Kakršno koli improviziranje pri tem delu je lahko sila nevarno. Lahko bi prišlo do zloma vilic, breme pa bi padlo na tla. Možne so tudi raznovrstne poškodbe na hidravličnem vozilu.

Scroll to Top