Koliko nas stane reševanje podatkov z diska?

Reševanje podatkov potrebujemo skoraj vsi v nekem trenutku. V modernem svetu se vedno bolj zanašamo na računalnike, saj jih potrebujemo za shranjevanje ogromne količine podatkov. Te podatki so varni na našem disku, vendar se lahko zgodi, da jih izgubimo. To lahko povzročijo razne okvare računalnika, virusi in druge nepričakovane in nezaželene nezgode. Poglejmo si kaj lahko pričakujemo, ko potrebujemo reševanje podatkov z diska in kako lahko preprečimo izgubo.

Vsaka naprava hrani podatke

Tablica, telefon, namizni računalnik, strežnik, pametni televizor in ostale naprave delujejo načeloma enako. Vsi imajo nekakšno spominsko enoto, ki je v veliko primerih trdi disk ali spominska kartica. Če v diskovni enoti pride do napake, lahko izgubimo vse naše slike, videe, sporočila in ostalo vsebino. Tako so lahko podatki še vedno prisotni na naši napravi, vendar mi nimamo dostopa do njih.

Reševanje podatkov z diska

Kaj so razlogi za napake na disku?

Razlogi so mnogi. Lahko jih razdelimo na sledeče skupine:

  • Mehanične okvare na disku
    Starost diska in tovarniške napake lahko nepričakovano onesposobijo našo napravo. Tako ne bomo imeli dostopa do operacijskega sistema in naših podatkov. Mehanične okvare nastanejo tudi zaradi udarcev ali nepravilnega ravnanja kot tudi starosti same naprave. Bolj pogoste mehanične okvare so lahko zaradi udarcev strele, poplave, požarov in podobno.
  • Logične okvare
    Take okvare so zelo pogoste. Med njih štejemo napake operacijskega sistema. Tako se nam lahko poruši celotni operacijski sistem, ki se noče naložiti več. V tem primeru so podatki in disk nepoškodovani in jih je dosti preprosto rešiti. Logične okvare se v večini primerov popravijo hitro, saj je napaka v podatkovnem sistemu na disku, ki se pa lahko reši. Malo bolj težavno je logične napake reševati v RAID konfiguracijah, vendar je nivo vseeno uspešnosti zelo visok.

Kako poiščemo pomoč?

Kadarkoli lahko v internetni brskalnik vtipkamo reševanje podatkov iz diska cena. Tako bomo dobili ponudbo vseh podjetij, ki nam nudijo storitev reševanja podatkov. Najbolje je, da vnaprej pokličemo izbrano podjetje in povemo kaj je težava. Cena, količina diskov ter koliko časa bo popravilo trajalo je dobro vprašati vnaprej.

Reševanje podatkov z diska

Čas popravila je odvisen od vrste poškodbe. Če je disk bil poškodovan v poplavi ali poplavi, bo popravilo trajalo dlje, kot pa če se nam je zrušil operacijski sistem. Priporočeno je, da k strokovnjakom odnesemo celoten računalnik, saj drugače tvegamo še dodatne poškodbe trdega diska, ki jih lahko povzročimo z odstranjevanjem.

Scroll to Top