Kako registracija domene poveča mesečni promet strani?

Kupci so vizualna in radovedna bitja. Privlačijo jih lepo zveneča in zanimiva imena spletnih mest, ki imajo dobro marketinško ozadje in obenem garantirajo varnost pri nakupu. Sama registracija domene igra veliko vlogo za vaš spletni posel. Dobro in premišljeno izbran naziv domene namreč privabi stranke, dvigne mesečni promet ter lahko prinese velik letni dobiček. Povečana varnost na strani s pomočjo SSL certifikata pa še dodatno pripomore k občutku varnosti vaših strank.

Izbira in registracija domene za višji mesečni promet

Tako kot ime definira osebo, enako naziv domene definira uspeh spletne strani. Ponavadi naziv izberemo na podlagi naziva našega podjetja. Pri tem izberemo in registriramo domeno z istim imenom, kot je ime našega podjetja ali pa z nekakšno asociacijo na naše podjetje.

Registracija domene
Registracija domene .com. .net, .org

Pomembno je samo, da je naziv spletnega mesta enostavno napisati in izgovoriti. To je še posebej pomembno zato, ker stranke večino nakupov opravijo v popoldanskih in večernih urah ter ne želijo zapravljati veliko časa za iskanje pravega naziva vaše spletne strani.

Izberite enostaven in zanimiv naziv domene

Pri izbiri naziva in registracije domene se ne osredotočajte na lepo zveneča in dolga imena, saj si jih stranke ne bodo zapomnile. Osredotočite se raje na ime spletne strani, ki je povezano z vašim podjetjem.

Registracija domene
Registracija domene je zelo pomembna za spletni posel

Če se ukvarjate na primer z uvozom sadja v Slovenijo, izberite ime spletne strani, ki je povezana s sadjem ali pa z imenom vašega podjetja. Prek spleta tako registrirajte domeno, ki je povezana z vašo dejavnostjo in ne na primer z dejavnostjo uvažanja rezervnih delov za računalnike.

Izberite več domenskih končnic za širitev posla

Pri registraciji domene se pozanimajte tudi o zakupu več različnih domenskih končnic. To je pomembno tudi zato, da preprečite konkurenci, da zakupi enako ime domene, kot ste ga vi, a z različnimi domenskimi končnicami. Pri snovanju novega spletnega posla tako izvedite registracijo domene z različnimi končnicami, ki omogočajo kasnejšo širitev na tuje trge, obenem pa na ta način preprečite konkurenci, da vam prevzame tržišče.

Povečana varnost na spletni strani

Konkurenca velikokrat poskrbi za vdore na spletne strani, saj se tako znebi konkurence. stranke tako bolj zaupajo spletnim trgovinam, ki imajo vgrajen SSL certifikat, ki zaščiti vse osebne podatke strank. tako po registraciji in opravljenem nakupu na spletni strani, tretja oseba ne more zlorabiti bančnih podatkov vaših strank, saj so slednji zakodirani.

Video: Kaj je SSL (Secure Sockets Layer)?

Ponudniki gostovanja nudijo SSL certifikate zastonj že v osnovnih paketih

Zanesljivi ponudniki gostovanja, kot je na primer www.domenca.com, nudijo SSL certifikate že v osnovnih paketih gostovanja. To pomeni, da po izbiri gostovanja ne plačujete še dodatno za SSL certifikat vsak mesec. Priporočljivo je, da opravite celotno storitev pri enem ponudniku, torej na enem mestu izberete registracijo domene in spletnega gostovanja. Na ta način bo tudi ponudnik poskrbel za zaščito vašega spletnega mesta pred vdorom tretjih oseb. V primeru vdora in težav s spletno stranjo, pa ponudnik nudi tudi varnostno kopiranje vseh podatkov spletne strani. To pomeni, da bo spletno mesto hitro vzpostavljeno nazaj tudi v primeru vdora.

Tri vrste SSL certifikatov in kako izbrati pravega?

Primarno se SSL certifikati delijo na tri vrste:

  • Brezplačni,
  • Plačljiv SSL certifikat s preverjanjem domene (domain validation – DV),
  • Plačljiv SSL certifikat z dodatnim preverjanjem (extended validation oz. EV certifikat).

Brezplačni SSL Certifikat

Brezplačna različica se zanaša na avtomatično preverjanje lastništva domen. Pri tem uporabniku ni potrebno sodelovati v samem postopku preverjanja. Po kratkem preverjanju se v naslovni vrstici brskalnika pojavi ikona ključavnice, kar pomeni, da je povezava varna.

Plačljiv SSL certifikat s preverjanjem domene

Tu poteka tudi preverjanje lastništva domene, pri čemer se dodaja tudi specifični DNS zapis. Lahko se tudi preverja na podlagi tega, da lastnik domene na spletno stran doda določeno datoteko. Enako kot pri brezplačni različici, se tudi tu v naslovni vrstici brskalnika pojavi ikona ključavnice, kar pomeni, da je povezava varna.

Plačljiv SSL certifikat z dodatnim preverjanjem

Poleg osnovnega preverjanja kot v prvih dveh primerih, pa tu poteka tudi preverjanje veljavnosti podatkov podjetja oziroma nosilne organizacije. Preverjanje lahko traja več dni, pri čemer pa se poleg ključavnice v naslovni vrstici izpiše tudi naziv nosilca SSL certifikata. 

Kako izbrati najprimernejši certifikat za svoje spletno mesto?

Vsi trije certifikati zagotavljajo varnost. Za običajne spletne strani zadostuje že brezplačen SSL certifikat. V primeru, da imate večjo spletno trgovino pa izberite raje certifikat z dodatnim preverjanjem, ki bo zagotavljal najvišjo stopnjo zaupanja vaših strank.

Scroll to Top