Pomembnost izbire primernega spletnega gostovanja

Izdelava spletne strani je dandanes nujen korak za vsakega nadobudnega podjetnika. Če svoje produkte in storitve predstavimo na spletu, je veliko večja možnost, da bomo na svojo stran pridobili nove stranke. Potrebovali bomo spletno gostovanje, ki zadostuje našim potrebam in pričakovanjem. Ker obstaja več vrst omenjenega gostovanja, si bomo morali izbrati pravilno izvedbo za našo uporabo. Zato bomo imeli veliko prednost, če se bomo zavedali prednosti različnih konfiguracij strežnika na katerem naša spletna stran lahko deluje.

Strežnik poganja eno ali več spletnih strani

Gostovanje spletnih strani poteka na enem strežniku, katerega del zakupimo za svojo uporabo. Seveda lahko zakupimo tudi celega, vendar to v večini primerov ni potrebno. Posamezni strežnik vsebuje vso HTML, CSS in drugo kodo, ki jo potrebujemo za pravilo prikazovanje vsebine domene na računalniških napravah obiskovalcev. Zelo pomembno pa je, kako je posamezen strežnik nastavljen oziroma kako deluje.

Spletno gostovanje
Spletno gostovanje poganja našo spletno stran

Konfiguracija delovanja bo močno vplivala na hitrost, zmožnosti nadgradnje in druge elemente delovanja naše spletne strani. Vse to pa pomeni, da si lahko prihranimo veliko skrbi, če že v prvo izberemo primerno spletno gostovanje, ki bo poganjalo našo stran na spletu.

Klasično gostovanje za nezahtevne uporabnike

Najbolj klasičen način spletnega gostovanja je zelo preprosto po svojem delovanju. Pravimo mu tudi deljen način gostovanja, saj si strežnik delimo z mnogimi drugimi uporabniki oziroma lastniki domen. Prednost je ta, da je zakup oziroma vzdrževanje našega dela strežnika izredno ugodno. Poleg tega pa lahko nanj namestimo SSL certifikat, kar močno poveča varnost spletnih trgovin ipd.

Klasično spletno gostovanje
Spletno gostovanje je zakup prostora na strežniku

Slabost deljenega gostovanja je ta, da si vse zmogljivosti strežnika delimo z drugimi uporabniki. Tako lahko pride do začasne upočasnitve delovanja naše domene, če je strežnik preobremenjen. Načeloma to ni težava, vendar če ima ena ali več strani zelo visok obisk, pride do upočasnitve delovanja.

VPS spletno gostovanje je zelo prilagodljivo

Veliko uporabnikov se ne zaveda, da VPS spletno gostovanje deluje zelo podobno deljenemu. Na enem strežniku se nahaja več deset, sto ali tisoč uporabnikov. Vsak izmed njih pa ima zakupljene zmogljivosti procesorja, delovnega pomnilnika, pasovne širine in spominskega medija za svojo uporabo. To pomeni, da si jih ne deli z nobenim drugim uporabnikom. S tako konfiguracijo se izognemo mogočim upočasnitvam, če pride do visokega obiska ene ali več domen na strežniku.

VPS proti gostovanje v oblaku. Ali bi morali uporabljati spletno gostovanje?

VPS gostovanje nam nudi tudi izvrsten nivo varnosti, saj deluje vsak del strežnika v virtualnem okolju. Visoka varnost je zelo pomembna, če želimo uspešno poganjati trgovino, forum ali drugo spletno stran, kjer hranimo veliko občutljivih informacij, kot so uporabniška imena, gesla, bančni podatki strank ipd. S SSL certifikatom pa lahko še dodatno izboljšamo varnost naše spletne strani.

Zakupimo celoten strežnik za našo uporabo

Najbolj zahtevni uporabniki bodo imeli največ koristi, če bodo zakupili celoten strežnik pri izbiri spletnega gostovanja. To je vedno najdražja izbira, vendar nam omogoča izredno moč in prilagodljivost. Če imamo zakupljen celoten strežnik, lahko gostimo ogromne količine podatkov na njem. Obenem pa imamo na voljo zelo veliko pasovne širine, ki nam bo omogočala, da našo spletno stran obišče na tisoče uporabnikov hkrati. Pri konfiguraciji zakupljenega strežnika je vedno priporočljivo uporabljati Windows ključe za legalno programsko opremo. Tako zagotovimo, da na našem računalniku niso nameščeni virusi ali druge nezaželena programska oprema.

Gostovanje spletnih strani v oblaku

Najnovejši način spletnega gostovanja poteka preko oblaka. To pomeni, da našo stran gosti več strežnikov, kar je lahko izredno priročno v številnih scenarijih. Tudi, če eden izmed strežnikov preneha delovati, bodo drugi še vedno gostili vsebino naše strani. Naša stran bo vedno dosegljiva, saj bo skoraj nemogoče, da bi vsi strežniki hkrati prenehali delovati. Vzdrževanje omenjenega gostovanja pa od nas zahteva, da plačamo samo dejansko uporabo oziroma količino obiska ljudi, kar je lahko velika prednost. Dodatno varnost nam nudi možnost nakupa SSL certifikata, ki zašifrira komunikacijo med našo spletno stranjo in njenimi obiskovalci.

SSL certifikat je pomemben varnostni dodatek

Vsaka spletna stran bo pridobila veliko količino varnosti in ugleda, če bo uporabljala SSL certifikat. Namestimo ga lahko na katerokoli stran. Je pa tudi res, da je v zadnjih letih postal obvezni dodatek za uporabo številnih plačilnih kartic. Tako ga morajo uporabljati skoraj vse trgovine in podjetja, ki prodajajo svoje produkte in storitve. Priporočljivo je, da si ob izbiri strežnika vedno tudi izberemo SSL certifikat, saj je pogosto brezplačen ali pa ga lahko pridobimo za zanemarljivo ceno. Če ga bomo pravilno namestili, bomo lahko uživali višje zaupanje poznanih in naključnih strank, kot tudi višjo uvrstitev naše domene v iskalnih rezultatih velikih spletnih iskalnikov.

Scroll to Top