Mobilni akumulator za naš pametni telefon

Današnje življenje si večina izmed nas sploh ne zna več predstavljati brez modernih pametnih naprav. Razvoj računalniške tehnologije nam je omogočil, da so mobilni telefoni postali izredno vsestranske naprave. Lahko jih uporabljamo kot kamere, fotoaparate, prenosne delovne pisarne in še mnogo več. Seveda pa vsa ta moč pomeni, da ima naša mobilna naprava omejeno življenjsko dobo delovanja vgrajenega akumulatorja z enim polnjenjem. Tako se nam hitro zgodi, da ne moremo več opravljati klicev in uporabljati drugih funkcij, saj moramo naš Android, iOS ali drug telefon ponovno napolniti.

Power bank nam olajša uporabo mobilnih naprav

Novi pametni telefon imajo kljub vgrajenim visoko-zmogljivim akumulatorjem omejen čas delovanja. Lastijo si izredno moč, saj lahko predvajajo 4K video posnetke, zajemajo video v visokih ločljivostih, poganjajo napredne 3D igre in še mnogo več. Vse omenjene in druge funkcije hitro izpraznijo vgrajeno baterijo oziroma akumulator. Tako lahko ostanemo z nedelujočim mobilcem, ki pa ga ne moremo napolniti na terenu. Nastalo nevšečnost nam najhitreje reši power bank, saj nam omogoča hitro polnjenje številnih naprav.

Powerbank v različnih barvah
Power bank je v bistvu prenosna baterija

Vsak power bank je namenjen polnjenju pametnih telefonov. Seveda pa brez težav nanj priklopimo tudi bluetooth zvočnik, MP3 predvajalnik, prenosni radio, navigacijo in še mnogo več. Za dolgotrajno uporabo na terenu se priporočajo power banki višjih kapacitet. Izbira akumulatorja z višjo kapaciteto nam bo zagotovila, da bomo lahko večkrat napolnili naše mobilne naprave.

Mobilni telefoni samodejno varčujejo energijo

Veliko uporabnikov se ne zaveda številnih izzivov proizvajalcev mobilnih telefonov, kar se tiče zagotavljanja njihove dolgo življenjske dobe. Vsaka komponenta, kot so procesor, grafična kartica, osnovna plošča, zaslon ipd. uporabljajo številne tehnologije za zmanjšanje porabe električne energije.

Mobilni telefoni samodejno varčujejo energijo
Mobilni telefoni samodejno preidejo v stanje varčevanja električne energije

Pri uporabi mobilnega telefona preidejo vse prej omenjene in druge komponente v način visoke zmogljivosti. Pri tem porabijo več energije iz akumulatorja v našem telefonu. Ko pa naprave ne uporabljamo, pa se do velike mere njene komponente ugasnejo in delujejo v nizko-porabnem načinu.

Moderni telefoni Android, iOS in drugi opozorijo uporabnika, ko stanje akumulatorja zelo nizko. Tako mobilni telefonu ponudijo možnost, da preidejo v stanje varčevanja električne energije, ko jim je ostalo samo še 10-15% električne energije na razpolago.

Power banki obstajajo v številnih oblikah

Velika prednost modernih power bankov je ta, da jih lahko zasledimo v številnih velikostih. Nekateri so izredno veliki, saj so mišljeni za polnjenje več mobilnih naprav vseh družinskih članov na potovanju. Druge pa lahko pospravimo v žep ali jih zataknemo na obesek za ključe. Slednji so namenjeni, da na hitro napolnimo telefon do te mere, da opravimo nujen klic.

Power bank – Top 3 leta 2021

Dejstvo je, da se bo tudi prenosni akumulator oziroma power bank sčasoma izpraznil. Tega bomo morali napolniti preko Mikro USB, Mini USB ali USB-C vhoda. Nekateri modeli pa imajo tudi možnost polnjenja preko fotovoltaičnih celic. Tako polnjenje je počasnejše, vendar ne zahteva, da imamo dostop do električnega omrežja.

Polnjenje več mobilnih telefonov hkrati

Velikokrat se zgodi, da bomo potrebovali napolniti več mobilnih telefonov hkrati. Družinska potovanja so dober primer tega, saj bomo imeli vsaj 2 ali več telefonov, ki jih bomo morali vsaj enkrat napolniti. Za take primere se priporoča uporaba power bankov, ki imajo več izhodov za polnjenje. Te so po naravi velikokrat večjih fizičnih dimenzij, saj se v njih nahaja močnejši akumulator. Moč vseh akumulatorjev se meri v enotah mAh oziroma miliampernih ur. 

Pomembno je, da poznamo moč akumulatorja v našem mobilnem telefonu in samem prenosnem akumulatorju. Če je baterija v telefonu 5000 mAh, v power banku pa 10000 mAh, ga bomo lahko napolnili približno dvakrat. Za potrebe polnjenje več telefonov hkrati se priporoča uporaba vsaj 20000 mAh power banka ali večjega.

Power banki s hitrim polnjenjem

Novejši power banki imajo vgrajeno posebno tehnologijo hitrega polnjenja z imenom Quick Charge. Omenjena tehnologija ne deluje na vseh napravah, ampak večinoma na pametnih telefonih, ki podpirajo omenjeno funkcijo. Dandanes jo uporabljajo skoraj vsi Androdi in iOS mobilni telefoni. Omogoča nam zelo hitro polnjenje mobilnega telefona. Pri tem je stranski učinek tega, da se lahko telefon ali power bank malenkost več segreje, kar ni nič narobe. Je pa res, da se v tem načinu, v večini primerov, lahko polni samo en telefon oziroma napravo.

Vhodi s hitrim polnjenjem so pogosto označeni na samem power banku. Ponekod je sam USB vhod pobarvam modro, zeleno, rdeče, rumeno ali druge barve. Mogoče pa je tudi, da je pri vhodu napisano, da je podprta Quick Charge tehnologija.

Neglede na starost ali zvrst našega mobilnega telefona je vedno priporočljivo, da si lastimo vsaj en prenosni akumulator za polnjenje. S seboj ga lahko vzamemo, če smo pozabili napolniti telefon ali pa se kam odpravljamo za cel dan ali dalj časa, kjer imamo omejen dostop do električnega omrežja.

Scroll to Top
Scroll to Top